Kiemelés, képek.

Egy kis kiemelés

Egy vagy több szavat is kiemelhetünk a <em> tag-gel, például:


Ez egy valóban <em>érdekes</em> téma!

Tegyük érdekessé oldalainkat képekkel

Képekkel weblapjaink jellegzetessé tehetők és nagyban segítenek közlésünk sikeres megértésében. A képek beillesztésének egyszerű módja az <img> tag használata. Tegyük fel, hogy van egy "peter.jpg" nevű fájlunk ugyanabban a könyvtárban/mappában, mint a HTML fájl. A kép 200 képpont széles és 150 képpont magas.


<img src="peter.jpg" width="200" height="150">

Az src attribútum a képfájlt nevezi meg. A szélesség és a magasság megadása nem feltétlenül szükséges, de segíthet a weblap megjelenítési sebességének javításában. Valami még mindig hiányzik! Azoknak, akik nem láthatják a képet, szükségük van egy leírásra, melyet a kép megtekintése helyett elolvashatnak. A következőképpen adhatunk egy rövid leírást a képhez:


<img src="peter.jpg" width="200" height="150"
 alt="Barátom, Péter">

Az alt attribútum egy rövid leírás megadására használható, ebben az esetben "Barátom, Péter". Komplex képeknél szükség lehet egy hosszabb leírásra is. Ha feltételezzük, hogy ez a leírás a "peter.html" fájlban van, a következő megadási módot alkalmazhatjuk, a longdesc attribútumot felhasználva:


<img src="peter.jpg" width="200" height="150"
 alt="Barátom, Péter" longdesc="peter.html">

Képeket sokféleképpen készíthetünk, például digitális fényképezőgéppel, szkennerrel, esetleg egy festő- vagy rajzolóprogrammal. A legtöbb böngésző meg tudja jeleníteni a GIF és JPEG formátumú képeket, az újabb böngészők pedig a PNG formátumot is értelmezni tudják. A hosszú hálózati letöltést elkerülendő, mellőzzük a nagyméretű képfájlok használatát.

Általánosságban elmondható, hogy a JPEG a legjobb a fényképekhez és egyéb egyenletesen változó képekhez, míg a GIF és a PNG az olyan grafikákhoz jó, amely egyenletes szín-, egyenes- és szövegfelületeket tartalmaz. Mindhárom formátum támogatja a progresszív renderelési opciókat, ahol a kép nyers változata jelenik meg először, majd progresszíven finomodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sikerplaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9842579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása